Köszöntő
Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntjük Önt Beret weboldalán. Jó böngészést kívánunk!TOVÁBB

MFP

Pályázatok


LetöltésekFelhívás - Tájékoztatás a 2016. október 2 országos népszavazásról

TÁJÉKOZTATÁS

2016. OKTÓBER 2-I ORSZÁGOS NÉPSZAVAZÁSRÓL

 

Tisztelt Választópolgárok!

 

Magyarország Köztársasági Elnöke 2016. október 2-ára országos népszavazást tűzött ki az alábbi kérdésben: 

 

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

 

Az országos népszavazáson minden választójoggal rendelkező nagykorú magyar állampolgár szavazhat, aki a választási névjegyzékben szerepel.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a névjegyzékbe automatikusan felkerülnek, amelyről 2016. augusztus 15-ig értesítést kapnak.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján Magyarországon, azonban a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén – tartózkodik, átjelentkezéssel szavazhat.

Az átjelentkezés iránti kérelmet a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodának (a település jegyzőjének) legkésőbb 2016. szeptember 30-án (pénteken) 16 óráig nyújthatja be személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu oldalon. A kérelem személyesen vagy levélben történő benyújtásához szükséges  formanyomtatvány igényelhető a helyi választási irodában, vagy letölthető innen:  

 

http://www.valasztas.hu/hu/ovi/content/2016-10-02_kerelem_atjelentkezessel_torteno_szavazas.pdf

 

Személyes ügyintézés esetén a bejelentett, lakcímkártyán szereplő tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is benyújtható a kérelem.

A helyi választási iroda vezetője felveszi az érintett település kijelölt szavazókörének névjegyzékébe, és törli a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékéből. Így kizárólag abban a szavazókörben adhatja le szavazatát, ahova átjelentkezett.

Az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, aki a szavazás napján külföldön szeretne élni a választójogával, külképviseleten (nagykövetségen, főkonzulátuson) adhatja le szavazatát. Ehhez kérelmeznie kell a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét legkésőbb 2016. szeptember 24-én 16 óráig a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu oldalon, ahonnan a levélben történő benyújtásához szükséges  formanyomtatvány is letölthető.

A kérelem alapján a jegyző felveszi a választópolgárt a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törli a lakóhelye szerinti szavazók névjegyzékéből. Így a szavazás napján a választópolgár kizárólag a megjelölt külképviseleten adhatja le szavazatát.

A népszavazáson (levélben) szavazhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok is, ehhez azonban – amennyiben ez eddig nem történt meg – kérniük kell a Nemzeti Választási Irodától a névjegyzékbe történő felvételüket (regisztráció).

A kérelem benyújtható levélben (1397 Budapest, Pf.: 547, Magyarország) vagy online

 

(https://kerelem.valasztas.hu/vareg/KulfoldiCimKerelemInditasa.xhtml)

 

A Nemzeti Választási Iroda a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, regisztrált magyar választópolgárnak arra a (magyarországi vagy külföldi) címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt.

A választópolgár a szavazási levélcsomag személyes átvételét is kérheti a regisztrációs kérelemben, ebben az esetben a szavazást megelőző két hétben munkanapokon, munkaidőben átveheti azt  

  •  az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein,

  •   Magyarország kijelölt, határmenti településein vagy

  • Magyarország kijelölt külképviseletein.

Szavazni a szavazás napján 6 órától 19. óráig lehet.

 

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de egészségi állapota, fogyatékossága illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhet. A mozgóurna iránti kérelmet 2016. szeptember 30-án 16. óráig a Választási Irodához lehet benyújtani.

A szavazás napján mozgóurnát már csak a szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni, mely   kérelemnek a szavazás napján  legkésőbb 15 óráig be kell érkeznie.

A kérelem személyesen, meghatalmazott útján vagy levélben az előirt formanyomtatványon vagy a www.valasztas.hu oldalon nyújtható be

A nyomtatvány letölthető az alábbi címről:

 

http://www.valasztas.hu/hu/ovi/content/81-mozgourna.pdf

 

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

A fogyatékossággal élő választópolgár a következő segítséget igényelheti választójogának gyakorlása érdekében: Braille-írással készült értesítő megküldése, könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése, Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazása a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során, akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása.

Az akadálymentes szavazóhelyiség igénybevételére irányuló kérelmet legkésőbb 2016. szeptember 30-án (pénteken) 16 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodának.

A Braille-írásos sablon iránti kérelmet legkésőbb szeptember 23-án 16 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodának.

Ha a választópolgár már kérelmezte a fent megjelölt segítségek valamelyikét (pl. a 2014-es választások alkalmával), az a mostani népszavazásra is érvényes.

A szavazás eredményét a szavazóköri, a külképviseleti szavazás és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyvek alapján a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg.

 

Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár, azaz

  • a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok és

  • a magyarországi lakcímmel nem rendelkező „külhoni” regisztrált választópolgáro több mint fele érvényesen szavazott.

Az országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Tisztelt Választópolgárok!

 

Kérem kísérjék figyelemmel a www.valasztas.hu oldalon megjelenő híreket, információkat.

 

Ezen túlmenően a Helyi Választási Iroda munkatársaitól is kérhető felvilágosítás személyesen munkaidőben, vagy az alábbi elérhetőségeken:

 

Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatal

( 3863, Szalaszend, Jókai út 91/b)

 

  • Tel.: 46/470-101/25 - dr. Arnóczki Tímea jegyző, HVI Vezető, dr. Szalma Julianna HVI Vezető-helyettes)

  • Tel.: 46/470-101 –Pintér Vanda –  névjegyzékkel kapcsolatos kérdések, átjelentkezés, mozgó urna iránti kérelmek)

  • Fax.: 470-134

  • E-mail: kozoshivszalaszend@gmail.com;  arnoczkit@gmail.com

 

 

Szalaszend, 2016. augusztus 5.

 

 

Dr. Arnóczki Tímea sk.

jegyző

Helyi Választási Iroda Vezetője